IMAGINE SIMBOL

Am ales să petrec ultimele zile în liniște și să nu tulbur nicidecum sărbătoarea Paștilor cu vești triste sau informații alarmante. Cred că este bine ca uneori să luăm câte o pauză de la cele lumești și să ne întoarcem la lucrurile cu adevărat importante pentru fiecare dintre noi: familia, credința și gândurile bune. Pentru mine, aceste zile au venit după o perioadă extrem de neagră, în care am fost pus în fața unor amenințări greu de imaginat: zeci de mesaje pline de ură și înjurături, promisiunea că soția și copiii mei vor fi bătuți și chiar omorâți, plus câteva mașini suspecte care mi-au filat locuința. Am multe defecte, dar nu mi s-a spus niciodată că aș fi un om slab sau fricos. Nu am tăcut de teamă, ci am vrut să respect o tradiție creștinească: în zile de sărbătoare nu lași relele să îți pătrundă în minte și în inimă! 

Astăzi aș vrea să vorbesc despre cea mai puternică și perfidă armă de care se folosesc interlopii. Este teama, această senzație naturală, pe care o are orice om normal. Frica de moarte, de pericole, de amenințări, teama pentru sănătatea și siguranța celor dragi. Dacă observați, instinctul de prădători fără niciun caracter îi face pe cei mai mulți infractori să lanseze amenințări îngrozitoare, să agite în permanență arme albe și să afișeze o imagine cât mai agresivă. Tatuaje, mușchi la vedere, ținute excentrice, bijuterii extravagante, mașini super-luxoase și nelipsitele manele care acompaniază la maxim fiecare reprezentație. Toată această recuzită este bine pusă în evidență și nu este deloc întâmplătoare. Ea face parte din strategia de supunere a victimei înainte ca aceasta să își pună măcar problema să se apere. Obiectivul principal este același: să bage frica în oasele celor luați în colimator.

Firește, nu spun acum că totul este doar o iluzie. În marea majoritate a cazurilor, interlopii și grupările de crimă organizată sunt de o violență extremă. Tocmai de aceea, cel mai bun sfat este să vă țineți departe de astfel de specimene. Dacă aveți neșansa de a deveni victime ale acestora, atunci trebuie neapărat să vă stăpâniți și chiar să vă înfrângeți senzația de teamă. De ce? Pentru că cele mai multe cazuri de agresiune fizică rămân necunoscute autorităților. Oamenii se tem să meargă la poliție, de frica răzbunării. Și de aici se naște această spirală de putere a infractorilor. Senzația de invincibilitate și impresia aproape generală că nimic nu îi poate atinge. E drept că trăim într-o lume tot mai complicată și ciudată, în care pedepsele sunt tot mai mici și disproporționate față de unele infracțiuni. Dar nu uitați o expresie pe cât de celebră, pe atât de adevărată: somnul rațiunii naște monștri! La fel cum crima organizată își sporește bogăția cu fiecare nelegiuire, ea devine tot mai puternică odată cu fiecare act de supunere necondiționată.

Oameni buni, teama este o senzație naturală. Orice om normal simte teama atunci când este amenințat. Dar nu uitați că supunerea oarbă și acceptarea înfrângerii fără luptă sunt caracteristicile sclaviei, nu ale unei societăți civilizate. Libertatea nu se primește de pomană, ea se câștigă cu multe sacrificii și se apără în fiecare zi! Este un efort constant și o datorie, pentru care primim în schimb cel mai nobil atribut al ființei umane: demnitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here