00 De ce în viața reală e bine să nu lucrezi cu serviciile secrete? Povestea adevărată din spatele unui film – “American Made” | Christian Sabbagh | Totul despre realitate!
septembrie 24, 2021
Anchete Uncategorized

De ce în viața reală e bine să nu lucrezi cu serviciile secrete? Povestea adevărată din spatele unui film – “American Made”

În anii 80, Medellin (Columbia) era printre cele mai periculoase locuri din lume. Din această zonă, o organizație de narcotraficanți avea să cucerească globul, să inunde statele lumii cu moartea albă. Cocaina este ombilical legată de asasinate, putere, bani, politică. America nu putea rămâne impasibilă, trebuia să intervină, mai ales că străzile erau “prăfuite” cu albul de Columbia. Au fost întreprinse multe operațiuni secrete, curajoase, demne de filmele de acțiune. Mulți oameni și-au riscat viața, alții au murit pe câmpul invizibil al luptei împotriva traficului de stupefiante. O singură operațiune, culmea,  ecranizată, care îl are în prim plan pe Tom Cruise, care joacă rolul unui pilot obscur, Barry Seal, scoate la lumină mizeria lumii în care trăim. Barry Seal avea să fie asasinat în data de 19 februarie 1986, ora 18:00, înainte să mai apuce să depună mărturie împotriva cartelurilor de droguri.

În dreapta, Barry Seal. A fost folosit de Casa Albă și de seviciile de informații. Când nu a mai fost util, l-au deconspirat în direct, la TV

“American Made” nu este un simplu film de Hollywood. Poate fi considerat chiar un documentar. Este inspirat din viața reală a unui pilot care a reușit o performanță extraordinară, anume să probeze activitatea infracțională a unor traficanți internaționali de droguri: Pablo Escobar, Jorge Ochoa și Carlos Ledher. Tom Cruise joacă rolul celui care s-a numit cândva Barry Seal, un pilot anonim, care a acceptat să devină informator, în schimbul unei convenții cu CIA, de a scăpa de o acuzație de trafic de droguri. S-ar fi alăturat serviciilor secrete în anii ’60, ca pilot de elicopter al forțelor speciale din Vietnam. Mai târziu, după încheierea războiului, devine pilot de linie comercială. În 1980, ajunge să-l cunoască pe Pablo Escobar, grație calităților sale extrordinare ca și pilot. I-a demonstrat șefului cartelului de la Medellin că poate să aterizeze cu avionul său pe o pistă extrem de scurtă, folosită de traficanți pentru avioanele ușoare.

Poza care avea să documenteze activitatea infracțională a lui Pablo Escobar

Barry a fost de acord să întreprindă operațiuni sub acoperire pentru guvernul american. A reușit chiar să-l surprindă pe Pablo Escobar, alături de mai mulți ofițeri ai armatei din Nicaragua, când umpleau până la refuz avionul CIA cu droguri. Ulterior, Reagan a apărut la TV și a arătat această poză, acuzându-i pe sandiniști de trafic internațional de droguri. Astfel, pilotul “Seal” avea să furnizeze informații cruciale guvernului american.

Pablo Escobar fotografiat pe ascuns în timp ce umplea avionul CIA cu droguri

Camerele foto, instalate în avion îl arată pe regele cartelului din Medellin, Pablo Escobar, cu oficialii guvernamentali sandiniști cum încărcau cocaină la bordul avionului CIA.

Reconstituire fidelă după pozele document. În imaginie, Tom Cruise interpretând rolul lui Barry Seal

Filmul “American Made” dezvăluie un păienjeniș al crimei organizate, un melanj sinistru între campanii electorale, operațiuni sub acoperire și interese de moment, geopolitice. Și cum în toate aceste mizerabile afaceri trebuie să existe pioni de sacrificiu, iată, un pilot este ucis după ce reușește cea mai mare performanță, anume, să demonstreze implicarea cartelurilor din Medellin și a sandiniștilor, în traficul de droguri.

Camera foto ascunsă, instalată în avionul lui Barry Seal

Probele obțiunite de Barry Seal, în urma instalării unor aparate foto în avionul CIA pe care îl pilota, au fost date publicității înainte ca pilotul să depună mărturie împotriva cartelurilor. Chiar fostul președinte Ronald Reagan a făcut anunțul. Vezi AICI

Ronald Reagan a apărut la TV și a arătat pozele, acuzandu-i pe sandiniști de trafic de droguri. Barry Seal încă lucra sub acoperire

Astfel, misiunea lui Barry Seal lua sfârșit. Nu mai era de niciun folos serviciilor secrete. L-au aruncat ca pe-o măsea stricată, l-au lăsat singur, în bătaia puștii. Pe 19 februarie 1986, ora 18:00, trei bărbați, veniți special din Columbia, îl împușcă de la scurtă distanță, în mașina sa, un Cadillac alb. După moartea lui Barry, a fost declanșată o anchetă. Povestea oficială este că Jorge Ochoa a ordonat uciderea lui Barry, pentru a-l împiedica să depună mărturie în procesul său din SUA.

Barry Seal a fost ucis de la scurtă distanță, în parcare.

Related Posts