septembrie 18, 2021

Gholam Reza Mansouri a fost un influent cleric în Iran, procuror și judecător. Ca magistrat, el a trimis după gratii jurnaliști independenți, critici la adresa puterii, pe baza unor probe contrafăcute. Jurnaliștii încarcerați au fost supuși torturii. La un moment dat a căzut în dizgrația regimului de la Teheran și s-a ales cu o acuzație de corupție, mai exact că ar fi primit o mită în valoare de jumătate de million de dolari.

Gholam Reza Mansouri a fost un influent cleric în Iran, procuror și judecător.

A fugit în Germania unde a stat o scurtă perioadă de timp. Din nu se știe ce motiv, a părăsit țara și în data de 10 iunie s-a prezentat la la Ambasada iraniană de la București, unde a avut o întrevedere privată.  Probabil că încerca să joace o ultimă carte: fie să-și negocieze libertatea, fie să obțină niște garanții.

Două zile mai târziu avea să fie arestat, în baza unui mandat de urmărire internațională transmis prin Interpol.  

Judecătorul era deja filat

Conform unei decizii publicate pe site-ul Curți de Apel din București, din 12 iunie, Mansouri a fost eliberat și pus sub control judiciar timp de 30 de zile, în așteptarea cererii de extrădare a Iranului, deși România nu are un astfel de acord cu Republica Islamică.

În fața judectorilor români, Mansouri a susținut că are rezidență permanentă în Turcia, unde deține și o reședință. Mai mult, a afirmat că: Dacă o să mă extrădați Iran, viața mea ar fi în  mare pericol.

Judecătorii români au refuzat cererea de arestare, în schimb l-au pus pe Mansouri sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi România. Următorul termen stabilit de Curtea de Apel București, în privința extrădării sale – 10 iulie.

Judecătorul nu a mai apucat al doilea termen de judecată.

Vineri, 19 iunie, bărbatul a fost găsit mort, în holul hotelului. “S-a sinucis”, este concluzia Poliției Capitalei, după efectuarea cercetării la fața locului.

De aici, un adevărat scandal diplomatic s-a iscat între București și Teheran. În primă instanță, Iranul l-a convocat pe ambasadorul României la Teheran. MAE, a procedat la fel, convocându-l pe ambasadorul Iranului la Bucureşti. Ulterior, au fost lansate acuzații dure la adresa României.

Generalul de brigadă Hadi Shirzad

Generalul de brigadă Hadi Shirzad, spune că România trebuie să ofere niște explicații pertinente în cazul “Mansouri” . Mai mult, Șeful  Biroului Interpol din Iran, a declarat că:

Departamentul nostru a solicitat României să permită accesul unei echipe de polițiști iranieni pentru a investiga moartea lui Mansouri. Departamentul Interpol din Iran chiar a trimis o scrisoare către biroul Interpol din România, solicitând repatrierea cadavrului decedatului și informații cât mai exacte despre moartea magistratului iranian. Poliția iraniană a înființat o echipă specială pentru a investiga cauza morții judecătorului, de îndată ce România va da undă verde.

Moartea judecătorului iranian ridică multe semne de întrebare, mai ales că el trebuia supravegheat de o echipă specială din cadrul Poliției, care se ocupă de persoanele supuse regimului extrădării. Mai mult de atât, ar fi existat chiar un plan de extracție al judecătorului, prin trimiterea unui avion privat la București, via Bulgaria, dacă acesta și-ar fi dat acordul să fie extrădat în Iran. Probabil că în asta a constat vizita stranie a judecătorului Gholam Reza Mansouri la Ambasada Iranului de la București.


Related Posts