00 Operațiunea “Visa Platinum” | Christian Sabbagh | Totul despre realitate!
septembrie 26, 2021

Pozau în oameni de afaceri, cu business-uri legale,  aveau magazine, restaurante și case de schimb valutar în Brașov. Cine ar fi crezut că ei pot duce o viață dublă? Totul este însă probat, cu înregistrari video sub acoperire, filaje, interceptări și urmăriri prin toată Europa.

Pentru oamenii legii,  momentul adevărului avea să apară în decembrie 2012. O convorbire telefonică, purtată între doi suspecți este interceptată de SRI.

A urmat o muncă titanică: filaje, supravegheri, interceptări.  Investigațiile ulterioare au scos la iveală un adevărat păienjeniș al crimei organizate, cu conexiuni puternice în toată Europa.

Liderul își crease o vastă rețea relațională în cadrul instituțiilor publice din Brașov. A recrutat oameni ce puteau fi controlați sau șantajați ușor.

În eșalonul doi a fost poziționat un patron din Brașov. Cei doi l-au angrenat în această activitate criminală pe cel mai bun tehnician în domeniul producerii de echipamente destinate operațiunilor de skimming. Porecla lui, “Chef”.

Legăturile grupării  au fost monitorizate pas cu pas de ofițerii de la crimă organizată Brașov.

Locotenenții sunt trimiși în toată Europa

La începutul lunii ianuarie 2013,  liderul și-a trimis locotenenții în Germania, pentru a plasa  mai multe aparate de skimming.

În cursul lunii martie, membrii grupului au pus la cale o noua deplasare în Europa occidentală. În intervalul 21 martie – 23 martie, 2013, s-au deplasat în Germania și au reusit să monteze la mai multe ATM-uri din Nuremberg, dispozitive de citire a cardurilor bancare. Serviciile de securitate au depistat prezența dispozitivelor și au întrerupt activitatea bancomatelor.

În cursul lunii iulie, gruparea a confecționat noi  dispozitive, care au fost montate la diferite ATM-uri  din Sighișoara. Au reușit să copieze date de pe 25 de carduri, care au fost ulterior furnizate unor autori necunoscuți. Aceștia au efectuat retrageri de pe teritoriul Rusiei, în  cuantum de 42.600 de ruble.

În cursul lunii octombrie, gruparea s-a deplasat în Spania. Pentru a fi documentată activitatea suspecților, a fost inițiată o cooperare internațională între autoritățile judiciare române și cele spaniole. Astfel, la sosirea în capitala Spaniei, gruparea a fost preluată în supraveghere de Brigada de delicte economice.

Poza din filaj

În data de 2 decembrie, alți doi membri ai grupării au fost  trimiți în Franța. Ajunși în aeroportul Henri Coandă, au fost preluați de echipele de filaj. După predarea bagajului la cală s-a procedat la un control discret al bagajului, iar în interior s-au găsit dispozitive de citire a datelor de pe carduri.

Ce doi au fost monitorizați de autoritățile franceze, în baza unei cereri a Poliției Române. Au fost lasați să monteze un dispozitiv, care a fost ridicat ulterior de poliția judiciară franceză.

Filați de polițiștii francezi

La începutul anului 2014, ofițerii de la crimă organizată si procurorii DIICOT au descins la 28 de adrese din Brașov, Bacău, București, Craiova și Dâmbovița, pentru a destructura gruparea. Ulterior, 9 dintre suspecți au fost arestați preventiv, opt dintre ei fiind din Brașov.

Related Posts