Temutul MIT din Turcia dă o grea lovitură Mossad-ului din Israel

O întreagă rețea care avea legături cu serviciul de informații externe al Israelului (Mossad), compusă din arabi și palestinieni, a fost destructurată de ofițerii de informații din Turcia. Organizația Națională de Informații (Millî İstihbarat Teşkilatı – MIT) i-a filat pe suspecți timp de un an. Ei au fost urmăriți pas cu pas, filmați și înregistrați când luau contact cu ofițerii coordonatori din Israel. Întâlnirile conspirative dintre colaboratori și ofițerii Mossad au avut loc în Zagreb, București, Zurich, Nairobi și Kenya.

Luptător din cadrul forțelor speciale din Turcia. A ales cea mai nobilă profesie din lume, să apere țara și steagul, chiar și cu prețul vieții

În timpul operațiunii de contraspionaj, forțele speciale turce au arestat 15 colaboratori ai Mossad. Aceștia locuiau în Turcia și aveau sarcina să-i monitorizeze pe studenţii palestinieni și arabi care urmau cursuri universitare în domeniul apărării, să ofere date despre activitățile grupurilor civice pro-palestiniene și asistența pe care guvernul turc o oferă palestinienilor.

Informațiile erau transmise ulterior prin aplicații online criptate, Protonmail și SafeUM. Pentru toate aceste servicii, membrii rețelei primeau sume cuprinse între 1000 și 10.000 de euro, în funcție de valoarea informațiilor. Plăţile se făceau prin transferuri bancare online, ba chiar şi prin criptomonede.

Forțele speciale din Turcia în timpul unei operațiuni pe linie antiteroristă

În săptămânile premergătoare operațiunii, au apărut câteva note informative despre dispariția misterioasă a nouă palestinieni de pe teritoriul Turciei. Inițial, s-a crezut că Mossad-ul ar fi fost la originea răpirilor, dar ulterior s-a aflat că ei erau de fapt în custodia forțelor de securitate turce, ca și suspecți în cadrul operațiunii de contraspionaj.

Cei 15 suspecţi sunt interogaţi în prezent de serviciile secrete și urmează să fie acuzați de spionaj internațional.

Mossad-ul nu a comentat acest incident care îi poate știrbi imaginea impecabilă obținută în decursul ultimelor decenii.

Hakan Fidan, șeful Organizației Naționale de Informații (MIT). Pentru profesioniștii din domeniu, această poză are un mesaj subliminal

Ofițerii de informații turci nu au dezvăluit identitățile agenților Mossad implicați în operațiune. Se spune că un mare rol l-ar fi avut însuși Hakan Fidan, șeful MIT, considerat un profesionist desăvârșit în lumea spionajului și un fin diplomat în relația cu partenerii externi. Hakan Fidan se află la conducerea Organizației Naționale de Informații (MIT) din 2010.

Citește și…

Articole recente

Ultimele articole

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here