00 Un influencer nigerian, cunoscut în lumea online-ului drept “miliardarul Raymond Abbas”, arestat pentru fraude pe internet. În realitate era doar un escroc! | Christian Sabbagh | Totul despre realitate!
septembrie 24, 2021
Counterterrorism

Un influencer nigerian, cunoscut în lumea online-ului drept “miliardarul Raymond Abbas”, arestat pentru fraude pe internet. În realitate era doar un escroc!

Internetul ascunde multe capcane. Poate că pe unii îi invidiați pentru viața de lux pe care o duc și o afișează pe rețelele de socializare. Realitatea însă poate fi cu totul alta. Este și cazul unui influencer nigerian, cunoscut în mediul online-ului drept Raymond Abbas. Pretindea că este un important dezvoltator de proprietăți în Dubai. De fapt, era un escroc care a înșelat aproape 2 milioane de oameni!

Bolizi de lux, avioane private, vacanțe exclusiviste, imagini care arată viața unui miliardar excentric. Nigerianul a folosit aceste imagini drept momeală pentru a-și ademeni victimele și a le înșela cu bani, foarte mulți bani. Bărbatul făcea parte dintr-o grupare de crimă organizată, specializată în furturi cibernetice.

Această aparentă viață de lux a atras imediat atenția agenților FBI. Mai întâi i-au verificat contul de Instagram, unde au constatat că nigerianul avea peste 2,4 milioane de urmăritori. Ulterior, au început să-i verifice postările. În paralel, o altă echipă FBI se confrunta cu un val de plângeri din partea unor oameni de afaceri. Peste două milioane de oameni reclamau că le-au fost furate datele personale și informații despre cărțile lor de credit. Încep să se facă verificări despre trecutul acestui miliardar și…surpriză! Nimeni nu știa de existența lui, cum a făcut bani, unde avea firmele înregistrate etc. Autoritățile declanșează o amplă anchetă în Europa, America, Nigeria și Dubai. În scurt timp, aveau să-i probeze și activitatea infracțională.

Nigerianul, alias Raymond Abbas, făcea parte dintr-o gruparare de crimă organizată specializată în crearea de site-uri web false pentru companii și bănci cunoscute, iar prin intermediul acestora victimelor le erau furate datele bancare. Până în prezent, prejudiciul adus se ridică la peste 350 de milioane de lire sterline. În timpul operațiunii de capturare a “miliardarului”, care a avut loc în Dubai, au fost confiscate mai multe mașini de lux, precum și 30 de milioane de lire sterline în numerar.

Related Posts