00 Unde au ajuns armele lui Saddam Hussein? | Christian Sabbagh | Totul despre realitate!
septembrie 24, 2021

Fostul președinte irakian era pasionat de arme. În colecția lui existau sute de astfel de bijuterii, unele de o valoare inestimabilă. Cele mai multe erau placate cu aur de 24 de karate și fabricate special pentru fostul dictator.

Una dintre cele mai faimoase arme ale sale a fost Tabuk-ul de aur, o variantă irakiană a AK-47. Soldații Diviziei 101 Aeropurtate au descoperit-o în apropiere de Kirkuk, în nordul Irakului. Pistolul mitralieră a ajuns la Memorialul Național de Război al Australiei,  din Canberra, ca și captură de război.

Tabuk-ul de aur se află depozitat la Memorialul Național de Război al Australiei

Altele, au fost luate ca și trofee! De exemplu, Un Glock C-18, găsit asupra dictatorului, în momentul reținerii sale, s-a aflat multă vreme în biroul de la Casa Albă al lui George W. Bush. Dintre miile de cadouri primite de acesta în calitate de preşedinte, arma lui Saddam a devenit favorită, fiind un simbol al victoriei americane în Irak.

George W. Bush se lăuda deseori că este în posesia acestui Glock care i-a aparținut dictatorului irakian

Altele au fost confiscate de FBI, în urma unor operațiuni sub acoperire, realizate în 2014. Doi militari americani, care luptaseră în Irak, aveau să fie prinși în timp ce încercau să vândă trei arme care i-au aparținut lui Saddam Hussein. Valoarea pistoalelor automate se ridica la peste 1 milion de dolari.

Singura armă care s-a vândut legal la o licitație, este o pușcă Ruger M77 Bolt Action Mannlicher, pe care Saddam a ținut-o în timpul unei parade militare din 2000. Ulterior, dictatorul i-a oferit-o cadou unui agent CIA care acționa pe teritoriul Irakian. Deși nu era o armă valoroasă, carabina a fost vândută la o licitație din America cu suma de 48.875 dolari

Pușca Ruger M77 vândută la o licitație cu aproape 50 de mii de dolari

Related Posts